Su böreği (annemin tarifi) “Börek”van gekookte deeg (recept van mama) |
Ingrediënten: Het deeg | Malzemeler: Hamuru |
· 600 gr. bloem | · 600 gr. un |
· 5 eieren | · 5 yumurta |
· 50 ml water | · 50 ml su |
· 1 desertlepel zout | · 1 tatlı kaşığı tuz |
Vulling | Ic harcı |
Originele recept is met feta kaas, ik heb gehakt gebruikt. | Asıl tarif beyaz peynir ile, ben kıyma kullandım. |
· 1 ui (gesnipperd) | · 1 soğan (ince doğranmış) |
· 500 gr. gehakt | · 500 gr. kıyma |
· peterselie (fijn gehakt) | · maydanoz (ince doğranmış) |
· zout/ kruiden (naar wens) | · tuz/ baharatlar (arzuya göre) |
· 2 eetlepels olijfolie | · 2 yemek kaşığı zeytin yağı |
voor het bestrijken | Üzeri için |
· 1 eigeel | · 1 yumurta sarısı |
· scheutje melk | · biraz süt |
· scheutje olijfolie | · biraz zeytin yağı |
· sesam / nigella (=zwarte komijn) | · susam / çörek otu |
Bereidingswijze: | Yapılışı: |
Ø Kneed alle ingrediënten tot een soepel deeg. Ø Verdeel het deeg in 10 kleine bolletjes. Ø Vet een ovenplaat in. Ø Verhit de olijfolie in een pan en voeg de gesnipperde ui toe, bak het een paar minuten en voeg vervolgens het gehakt toe en bak deze 2 tot 3 minuten mee. Voeg naar wens zout en kruiden. Ø Rol 2 van de bolletjes op een met bloem bestoven werkblad met een deegroller ter grootte van het ovenplaat. Leg 1 uitgerolde deeg op de ingevette ovenplaat, de 2e deeg gebruik je als laatste als bovenste laag en wordt niet gekookt. Ø Rol de rest van de bolletjes een voor een uit tot ongeveer 50 cm rond. Ø Kook in een ruime pan ± 3 liter water en voeg scheutje olie en beetje zout toe. Ø Verdeel één uitgerold deeg in 4 stukken en doe deze 4 stukken voorzichtig in kokend water en kook 3 minuten. Haal vervolgens voorzichtig de deegjes uit kokend water en doe het snel in een bak koud water. Knijp vervolgens het overtollige water en leg ze op de ovenplaat. Verwerk de rest van de deegjes op dezelfde manier. Verdeel naar wens het gehakt of de feta kaas ertussen. Ø Leg tenslotte het laatste ongekookte deeglap bovenop. Ø Meng het eigeel met melk en olijfolie en bestrijk hiermee het deeg en strooi er naar wens sesam en nigella eroverheen. Ø Verwarm de oven voor op 200 °C en bak de “börek” ± 30 min. tot het goudbruin is. Ø Nadat je het uit de oven hebt gehaald, besprenkel het met water en leg er een keukendoek overheen. Snijd het na 10 minuten in stukken en serveer warm. Eet smakelijk | Ø Hamur malzemeleri ile yumuşak bir hamur yoğurun. Ø Hamurdan 10 tane beze alın. Ø Fırın tepsisini yağlayın. Ø Zeytin yağını bir tavada ısıtın ve ince doğranmış soğanı ekleyin, biraz kavurun ve sonra kıymayı da ekleyip 2 / 3 dak. daha kavurun. Arzuya göre tuzunu ve baharatını ekleyin. Ø 2 tane bezeyi unlanmış zeminde bir merdane ile fırın tepsisi ebatında açın. Açmış olduğunuz bezenin birisini yağlanmış tepsiye serin, 2. sini en son sereceksiniz üst kapak olarak, bu hamur pişmeyecek. Ø Diğer bezeleri de teker teker 50 cm çapında açın. Ø Büyük bir tencerede ± 3 litre suyu kaynatın ve bir kaç damla zeytin yağı ile biraz tuz ekleyin. Ø Açmış olduğunuz her bir bezeyi 4 parçaya kesin ve bu 4 parçayı dikkatlice kaynayan suyun içine atın ve 3 dakika pişirin. Daha sonra pişen hamurları dikkatlice çıkarıp hemen soğuk su dolu bir kaba atın. Hamurun fazla suyunu sıkın ve tepsiye yerleştirin. Diğer hamurları da aynı şekilde hazırlayın. Arzuya göre aralarına kıymalı harç veya peynirli harç koyun. Ø Son olarak da sona bıraktığınız pişmemiş bezeyi serin. Ø Yumurta sarısını biraz süt ve zeytin yağı ile karıştırın, hamura sürün ve üzerine susam veya çörek otu serpin. Ø Fırını 200 °C ısıtın ve böreği ±30 dak. üzeri kızarana kadar pişirin. Ø Fırından çıkardıktan sonra üzerine su serpin ve üzerini bir bez ile örtün. 10 dakika sonra dilimlere kesin ve sıcak servis edin. Afiyet olsun |
Thanks!!
BeantwoordenVerwijderen